uutiset kissat pennut näyttelyt yhteystiedot rotu
ETUSIVU

Sfinx rotuna - The Sphynx breed

Kauneus on katsojan silmissä

>> IN ENGLISH <<

Sfinxit ovat kotoisin Kanadasta ja se on luonnonmutaationa syntynyt yli 50-vuotias rotu. Sfinx sai alkunsa kun tavalliseen maatiaiskissapentueeseen syntyi karvattomia pentuja. Ensimmäinen sfinx tuotiin Suomeen vuonna 2000.

Sfinx – ulkonäkö ja luonne

Sfinx on keskikokoinen kissarotu, iho näyttää karvattomalta mutta sitä peittää ohut nukka ja iho tuntuu käteen samettisen pehmeältä. Lisäksi sfinxillä voi olla karvaa kasvoissa, korvissa, tassuissa ja hännässä. Sfinxillä toivotaan olevan ryppyjä päässä ja hartioilla, kuitenkin niin että rypyt eivät aiheuta terveysongelmia. Vartalon tulee olla voimakas ja vanttera, hento ja siro vartalo katsotaan virheeksi rotumääritelmän mukaan. Rintakehän tulisi olla leveä ja vatsan täyteläinen ja pyöristynyt (ei kuitenkaan lihava).

Luonne - aktiivinen ja utelias

Sfinxit ovat uteliaita, ulospäin suuntautuneita, aktiivisia ja osallistuvia kissoja. Sfinx on onnellisimmillaan kun sillä on leikkikaveri, onneksi sfinxit eivät ole kovin valikoivia seuransa suhteen. Ne tulevat varsin hyvin toimeen erilaisten eläinten kanssa kuten esimerkiksi koirien. Sfinxit tulevat myös erinomaisesti toimeen lasten kanssa. Sfinxit ovat ns. hauskanpitoa rakastavia, viihdyttäjiä, jotka pelleilevät saadakseen huomiosi. Tylsistyminen puolestaan saattaa ilmetä ongelmallisena käyttäytymisenä. Sfinxit ovat ketteriä ja nopeita kissoja, joten kotiin kannattaa hankkia kiipeilypuita ja muita sallittuja leikkipaikkoja. Aktiivisuus tulee usein ihmisille yllätyksenä ja jos sfinx on ensimmäinen lemmikki voi se olla aika kauhistuttava kokemuskin. Tylsiä päiviä ei sfinxien kanssa pääse tulemaan. Hypyt ovat ketteriä ja joustavia, loikat voivat olla hyvinkin pitkiä tai korkeita. Sfinxit ovatkin erittäin seurallisia, sosiaalisia ja rakastavat olla mukana kaikessa oman ihmisen kanssa. Ne kulkevat lähes joka paikkaan mukaan kotona ja saattavat roikkua myös olkapäällä. Vanhemmiten sfinxit saattavat hieman rauhoittua, mutta ainakin kolme ensimmäistä vuotta niistä riittää energiaa kun pienellä kissanpennulla.
Sfinxin omistaja palkitaan huippuluokan kumppanuudella, jota on vaikea löytää mistään muualta. Nämä kissat ovat nimittäin uskollisia, omistautuneita lemmikkejä, jotka rakastavat sinua loputtomasti.

Viiksettömyydestä ja karvattomuudesta johtuen saatetaan väittää, että sfinxit olisivat kömpelöitä ja tasapaino olisi normaalia huonompi. Sfinxit ovat sopeutuneet niin, että ne voivat metsästää ja olla tasapainossa ilman viiksiä. Tasapaino tulee sisäkorvasta ja ne sopeutuvat elämään ilman viiksiä. Ei ole mitään näkyvää haittaa, joka osoittaisi, että ne olisivat kömpelöitä tai eivät pystyisi toimimaan ilman viiksiä. Ei ole olemassa päteviä tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittaisivat toisin. Jokainen, joka näkee sfinxin henkilökohtaisesti, huomaa kuinka ketteriä ja tasapainoisia ne ovat.

Alla on linkki mihin on koottu hyvin tietoa sfinxistä:
Why Sphynx Cats Should Not Be Banned

Terveys - perusterve kissarotu

Sfinx on yleisesti ottaen perusterve kissarotu. Rodussa yleisin sairaus on kuitenkin sydänsairaus on hypertrofinen kardiomyopatia eli lyhennettynä HCM - sydänlihasta paksuunnuttava sairaus, jolloin sydämen tilavuus pienenee ja sydän pystyy pumppaamaan vähemmän verta elimistöön. HCM ei ole pelkästään sfinxeillä esiintyvä sydänsairaus, vaan sitä esiintyy useissa roduissa ja runsaasti myös kotikissoissamme. Sfinxeillä kuitenkin tavataan HCM:ää melko paljon, jolloin kasvattajat pyrkivät ehkäisemään sairaiden kissojen käytön jalostuksessa säännöllisillä sydämen ultraäänitutkimuksilla sydänspesialistilla. HCM voi periytyä vanhemmilta jälkeläisille, mutta kissa voi sairastua siihen myös ilman sukurasitetta esimerkiksi toisen sairauden seurauksena.

Suomen Kissaliitto vaatii jalostuksessa käytettäviltä sfinxeiltä sydämen ultraäänitutkimuksen sydänspesialistilla ennen astutusta. Alle 1-vuotiaana tutkituilla tulos on voimassa 6kk ja yli 1-vuotiaana tutkituilla 12kk.
(Lisää aiheesta: Hcm - Sfinxit ry, Kissojen sydänsairaudet (Hcm) - Evidensia)

Suomessa Hannes Lohi tiimeineen on tehnyt suuren ja kattavan terveystutkimuksen kissoille (Health and Behavioral Survey of over 8000 Finnish Cats, 2016), johon osallistui yli 8000 kissaa ja niistä yli 200 oli sfinxejä. Tutkumiksen perusteella voidaan päätellä, että sfinx ei ole yhtään sairaampi rotu kun mikä tahansa muu rotu. Sfinx on perusterve kissa, ja sen eteen on jatkettava töitä jotta asia pysyy niin.
Tutkimus on luettavissa TÄÄLTÄ

Hoito - rasvoittuva iho

Hoitoon kuuluu lähinnä ihon peseminen, korvien puhdistus, kynsien leikkaus sekä varpaiden/kynsien puhdistus. Yleinen harhaluulo on, että sfinxin ihoa pitäisi rasvata ja se tulisi pestä kerran viikossa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä sfinxin ihoa ei tulisi rasvata. Toisinaan sfinxi tarvitsee pesua ja pesutiheys on hyvin yksilöllinen asia. Toiset sfinxit eivät likaannu sitten millään, ja toisia saa olla pesemässä useinkin. Harvempi pesuväli on paras vaihtoehto rasvoittuvaan ihoon. Jos sfinxi on pennusta asti totutettu pesuun, pesutapahtuma on helppo juttu, eikä vie paljoa aikaa. Sfinx erittää ihostaan ruskeaa rasvaa, joka kertyy erityisesti kynsien juureen, korviin, kaulaan ja kainaloihin. On erittäin tärkeää, että sfinx on tottunut normaaleihin hoitotoimenpiteisiin jotta kertyvä rasva ei aiheuta terveysongelmia. Pesuväli riippuu kissan ihon laadusta, ruokavaliosta ja omistajan mieltymyksistä.
Korviin kertyy jonkun verran ruskeaa rasvaa/vaikkua ja se tulisi pudistaa mielummin usein kun liian harvoin. Rasvaa kertyy myös kynsiin/varpaisiin.

Kissa-allergia?

Moni pohtii sopiiko sfinx rotuna jos on kissa-allergia? Tähän täytyy vastata, että joillekkin allergikoille sfinx sopii ja toisille taas ei. Kissa-allergiaa ei aiheuta pelkästään kissan karvat, vaan allergiaa aiheuttaa lähinnä sylki ja ihon hilse. Pennut tuntuvat myös aiheuttavan enemmän allergisia oireita kuin aikuiset kissat. Joten jos olet harkitsemassa sfinxiä ja olet allerginen tai taloudessa on allergiaa, kannattaa sfinxin hankintaa miettiä tarkaan. Osa saa vain lieviä oireita ja osa voimakkaita oireita. Myös lievät oireet voivat pahentua. On hyvä käydä vaikka kyläilemässä sellasessa taloudessa missä on sfinx tai useampi ja tunnustella saako siellä kenties oireita. Eli älä oleta, että sfinx sopii kissa-allergikolle vaikka sillä ei ole karvaa - sfinx ei ole hypoallergeeninen kissarotu.

Lisää rodusta voit lukea Sfinxit Ry:n sivuilta.

(Teksti Fanny A. & Sfinxit Ry)

FI* Hebblas sphynx cattery / © Fanny A. 2022
Ethän kopioi sivuiltamme mitään ilman lupaa!