uutiset kissat pennut näyttelyt yhteystiedot rotu
ETUSIVU

Sfinx rotuna - The breed

Kauneus on katsojan silmissä

Sfinxit saivat alkunsa 70-luvulla Kanadassa, kun tavalliseen maatiaiskissapentueeseen syntyi karvattomia pentuja. Ensimmäinen sfinx tuotiin suomeen vuonna 2000.

Sfinx – ulkonäkö ja luonne

Sfinx on keskikokoinen kissarotu, iho näyttää karvattomalta mutta sitä peittää ohut nukka ja iho tuntuu käteen samettisen pehmeältä. Lisäksi sfinxillä voi olla karvaa kasvoissa, korvissa, tassuissa ja hännässä. Sfinxillä toivotaan olevan ryppyjä päässä ja hartioilla, kuitenkin niin että rypyt eivät aiheuta terveysongelmia. Vartalon tulee olla voimakas ja vanttera, hento ja siro vartalo katsotaan virheeksi rotumääritelmän mukaan. Rintakehän tulisi olla leveä ja vatsan täyteläinen ja pyöristynyt (ei kuitenkaan lihava).

Luonne - aktiivinen ja utelias

Sfinxit ovat uteliaita, aktiivisia ja osallistuvia kissoja ja vaativat paljon huomiota. Sfinx on onnellisimmillaan kun sillä on leikkikaveri, onneksi sfinxit eivät ole kovin valikoivia seuransa suhteen. Ne tulevat varsin hyvin toimeen erilaisten eläinten kanssa kuten esimerkiksi koirien. Ne tulevat erinomaisesti toimeen lasten kanssa. Tylsistyminen puolestaan saattaa ilmetä ongelmallisena käyttäytymisenä. Sfinxit ovat ketteriä ja nopeita kissoja, joten kotiin kannattaa hankkia kiipeilypuita ja muita sallittuja leikkipaikkoja. Aktiivisuus tulee usein ihmisille yllätyksenä ja jos sfinx on ensimmäinen lemmikki voi se olla aika kauhistuttava kokemuskin.Tylsiä päiviä ei siis sfinxien kanssa pääse tulemaan. Sfinxit ovatkin erittäin seurallisia ja rakastavat olla mukana kaikessa oman ihmisen kanssa. Ne kulkevat lähes joka paikkaan mukaan kotona ja saattavat roikkua myös olkapäällä. Vanhemmiten sfinxit saattavat hieman rauhoittua, mutta ainakin kolme ensimmäistä vuotta niistä riittää energiaa kun pienellä kissanpennulla. Jos se ei ole aktiivinen, jotain on ehkä pielessä.

Terveys - perusterve kissarotu

Sfinx on yleisesti ottaen perusterve kissarotu. Rodussa yleisin sairaus on kuitenkin sydänsairaus on hypertrofinen kardiomyopatia eli lyhennettynä HCM - sydänlihasta paksuunnuttava sairaus, jolloin sydämen tilavuus pienenee ja sydän pystyy pumppaamaan vähemmän verta elimistöön. HCM ei ole pelkästään sfinxeillä esiintyvä sydänsairaus, vaan sitä esiintyy useissa roduissa ja runsaasti myös kotikissoissamme. Sfinxeillä kuitenkin tavataan HCM:ää melko paljon, jolloin kasvattajat pyrkivät ehkäisemään sairaiden kissojen käytön jalostuksessa säännöllisillä sydämen ultraäänitutkimuksilla sydänspesialistilla. HCM voi periytyä vanhemmilta jälkeläisille, mutta kissa voi sairastua siihen myös ilman sukurasitetta esimerkiksi toisen sairauden seurauksena.

Suomen Kissaliitto vaatii jalostuksessa käytettäviltä sfinxeiltä sydämen ultraäänitutkimuksen sydänspesialistilla ennen astutusta. Alle 1-vuotiaana tutkituilla tulos on voimassa 6kk ja yli 1-vuotiaana tutkituilla 12kk.

(Lisää aiheesta: Hcm - Sfinxit ry, Kissojen sydänsairaudet (Hcm) - Evidensia)

Hoito - rasvoittuva iho

Hoitoon kuuluu lähinnä ihon peseminen, korvien puhdistus, kynsien leikkaus sekä varpaiden/kynsien puhdistus. Vaikuttaa siltä, että yleinen harhaluulo on, että sfinxin ihoa tarvitsee rasvata ja se tulisi pestä kerran viikossa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sfinxit ihoa ei tulisi rasvata. Toisinaan sfinxi tarvitsee pesua ja pesutiheys on hyvin yksilöllinen asia. Toiset sfinxit eivät likaannu sitten millään, ja toisia saa olla pesemässä useinkin. Jos sfinxi on pennusta asti totutettu pesuun, pesutapahtuma on helppo juttu, eikä vie paljoa aikaa. Sfinx erittää ihostaan ruskeaa rasvaa, joka kertyy erityisesti kynsien juureen ja korviin. On erittäin tärkeää, että sfinx on tottunut normaaleihin hoitotoimenpiteisiin jotta kertyvä rasva ei aiheuta terveysongelmia. Pesuväli riippuu kissan ihon laadusta, ruokavaliosta ja omistajan mieltymyksistä.

Korviin kertyy jonkun verran ruskeaa rasvaa/vaikkua ja se tulisi pudistaa mielummin usein kun liian harvoin. Sfinxillä kun ei ole karvoja jää vaikku korvaan eikä poistu korvasta, karvaisella kissalla töhnä poistuu karvojen avulla korvasta. Rasvaa kertyy myös kynsiin/varpaisiin.

Kissa-allergia?

Moni pohtii sopiiko sfinx rotuna jos on kissa-allergia? Tähän täytyy vastata, että joillekkin allergikoille sfinx sopii ja toisille taas ei. Kissa-allergiaa ei aiheuta pelkästään kissan karvat, vaan allergiaa aiheuttaa lähinnä sylki. Pennut tuntuvat myös aiheuttavan enemmän allergisia oireita kun aikuiset yksilöt. Joten jos olet harkitsemassa sfinxiä ja olet allerginen tai taloudessa on allergiaa, kannattaa sfinxin hankintaa miettiä tarkaan. Osa saa lieviä ja osa voimakkaita oireita sfinxeistä. Myös lievät oireet voivat pahentua. On hyvä käydä ehkä kyläilemässä sellasessa taloudessa missä on sfinx tai useampi ja tunnustella saako siellä oireita. Eli älä oleta, että sfinx sopii kissa-allergikolle vaikka sillä ei ole karvaa. Sfinx ei ole hypoallergeeninen kissarotu.

Lisää rodusta voit lukea Sfinxit Ry:n sivuilta.

(Teksti Sfinxit ry, Fanny A. - kuvat © Fanny Antin)

FI* Hebblas sphynx cattery / © Fanny A. 2022
Ethän kopioi sivuiltamme mitään ilman lupaa!